Vakerns banvaktsstuga, bv – stuga nr 712

Tillbaka till Vakern
Tillbaka till Inlandsbanan

Banvaktsstuga med potatisland. Foto Bengt Hjärpe 50-talet
Foton: Bengt Hjärpe. Troligen från början av 50-talet
Kort taget från banvaktsstugan mot stationen. Troligen 50-tal. Foto Bengt Hjärpe

Banvakt: Erik o Svea Andersson från Yttermalung

AS: Karl & Emma Nord
Einar, Anna, Huld, Berta, Elly.
Flyttade från Vakern ca 1931.

AS: Efter det Nord flyttat kom
Herman & Eva Hjärpe
Arne, Bengt

FG: Låg c 75 m söder om station. Kristina och Karl Nord med barnen Einar, Hulda, Emma, Judith, Anna, Berta och Elly bodde där till 1931 då Karl dog i lungsot. Då flyttade familjen till Långmarken.
Ny banvakt blev Herman Järpe 1932, gift med Eva, De hade två pojkar, Arne och Bengt. De flyttade till Vansbro när banan las ner.
Stugan riven och flyttad till Söderåsen i Vansbro.
Elin Dahle´ n köpte och flyttade huset.

Villagatan 1

Huset byggdes som banvaktsstuga och uppfördes i anslutning till Vakerns station någon gång under 1890-talets början. Vem som har bott och verkat i huset fram till 1932 är obekant. 1932 flyttade banvakten Herman Hjärpe med hustrun Eva och barnen Arne och Bengt in. De bodde i sedan i stugan fram till 1955 då det visade sig att stugan var i så dåligt skick att den inte var bebolig. Grundstenarna hade sjunkit och bottenstockarna var angripna av röta så familjen Hjärpe fick flytta in i stationshuset i Vakern. 1957 pensionerades Herman Hjärpe och tillsammans med sonen Bengt köpte de ett hus i Grönalid, det s k Stjernlöfska huset. Samma år som familjen Hjärpe flyttade ur bankvaktsstugan (1955) såldes den av SJ till en fru Elin Dahlen från Vakern. Hennes sambo Johan Henriksson plockade ner stugan och flyttade den till en tomt som -Elin Dahlen tidigare köpt i Vansbro. Stugan uppfördes på platsen och fick ett något annorlunda utseende. Den försågs med källarvåning och fick en dörr på gaveln. Efter det att Elin gått botr köptes stugan av hennes dotter Märta Frisk.

Tillbaka till Vakern
Tillbaka till Inlandsbanan

Total Page Visits: 1689 - Today Page Visits: 1