Om

Om mig och några fler

Mitt namn är Siv Norling och är född 1951. Jag växte upp på stationen i byn Vakern där min mamma jobbade tills den lades ner 1962.

Idag bor jag i Säffle. Jag har under många år samlat in uppgifter om byn Vakern av och till. Nu har jag äntligen uppdaterat min sida och jag hoppas du som hittat hit igen upptäcker nya saker. Jag har haft mycket stor hjälp av nedan nämnda personer och jag sänder dem ett stort TACK.

Karl-Gunnar Johansson har varit till ovärderlig hjälp vad gäller att hitta de gamla övergivna ställena i obygden. På somrarna är vi ett litet upptäckargäng bestående av K-G, Helena, Bosse, Karin, Lars och Siv som brukar vara ute och fotografera samt sätta upp stolpar med namnbrickor i metall.  Från 2020 så har vissa stolpar även försetts med QR-kod. När du riktar din telefons kamera mot dessa så öppnas en länk till Vakerns hemsida och ibland till en speciell sida om sådan finns för den aktuella platsen. Dessutom försöker jag ta foton. Där ej annat anges är det jag eller min man som tagit fotona och jag anger endast årtalet.

I samband med sjösänkningsärendet (se hemsidan om detta ärende https://vakern.wordpress.com) så försökte vi få fram material om att detta var en kulturbygd som man skulle värna om. På internet finns det ett stort antal personer som har tåg, järnvägar, banvaktsstugor etc som sitt stora intresse. Det är många som trampat dressin förbi Vakern under årens lopp. Från början gjorde jag ett häfte om järnvägens historia och stationerna Sågen -Vakern – Tretjärn. Med tiden har dock detta utvecklats och jag har fått min om ”Bandel 131” som gick mellan Persberg och Vansbro utgiven. Har tillåtelse att använda foton och uppgifter bl a från dessa personer som generöst delat med sig: Anders Berglund, Bengt Hjärpe, Henry Jugas, Jöran Johansson (https://banvakt.se/), Erik Sjöholm, Fredrik Tysk, Miriam Klein (http://www.cyklabanvall.nu/). Bandelsdata kommer från Rolf Stens sida (https://www.historiskt.nu/normalsp/staten/inlandsb/inlb_main.html) och uppgifter om stationsföreståndare från Stig Lundins sida
(http://stiglundin.se/jarnvag/18109626/mvj/linje/index.htm)
Min bok kom ut i slutet av oktober 2020 på Trafiknostalgiska Förlaget . (Öppnas i ny flik).

Första underlaget till byhistorien har Fredrik Grensman bidragit med. Det är även hans svart/vita foton som han tagit  under 1986 som ligger som grund. Han bodde en tid i Vakerskogen. Han har i första hand fått uppgifterna från Anna och Artur Persson 1986. En del har även kollats mot Elsie och Holger Olsson.

Kompletteringar och berättelser har gjorts av Arne Stefansson som var född och uppvuxen i Vakern och som skrivit följande:

”En del av mitt minne har försvunnit men det som finnes kvar från slutet av 1920-talet och på 1930-talet vill jag lämna till eftervärlden.
Jag reserverar mig för eventuella fel.
Minnesanteckningarna är gjorda av en Vakerbo som föddes 1924 men lämnade Vakern som bostadsort 1940.
Brunskog 1 jan 2002
Arne Steffansson”

En egen flik har även Henry Jugas fått. Han har bistått med en mängd bilder som är fantastiska, eller hur?
Många namn till bl a skolkorten har Nisse Olsson kompletterat med. Jätteroligt att han identifierade så många.

Har du uppgifter eller information som du vill delge mig är du välkommen att skriva till mig. Använd fliken Gästbok – Feedback.

Total Page Visits: 2334 - Today Page Visits: 2