Gumsmyren

Tillbaka till platser

QR-kod. Du kanske har kommit hit tack vare att du hittat min stolpe. Läs vidare om denna plats.

Nu har jag äntligen hittat lite information om Gumsmyren. Alla vet var det ligger men ingen vet någon historia om detta ställe. Det ligger mellan Mörtbäcken och Andersfors och på en karta i Lantmäterimyndighetens arkiv, Andersfors delning 1849, så står det bl a namngivet.


Karta ur Lantmäteriets historiska kartarkiv.

När jag var barn så fanns här en skogsarbetarbarack och stall. Bl a så kommer jag ihåg att vi (jag och Gun-Britt) plockade kottar här när man högg i detta området. Fungerade ungefär som när man plockar bär. Skogsbranschen betalade pengar för kottar som man sedan utvann frön ifrån, vilket garanterade att man kunde sätta plantor för flera år framöver. Efter lite googlande idag så verkar det vara en sysselsättning som fortfarande finns. För att få ut ett kilo frön krävs omkring 100 liter grankottar eller 150 liter kottar från tallar.

Idag så har Skogsbolaget märkt ut en jättefin kallkälla som de gjort iordning. Det är väl värt ett besök och smaka på riktigt gott källvatten direkt från naturlig kallkälla. Kan rekommenderas att ta med en extra flaska för påfyllning.

Tillbaka till platser

Total Page Visits: 1316 - Today Page Visits: 1