Baggvallen

Till föregående sida

Greta och Per i Baggvallarna 1955-07-03

Sven-Åke berättade att Greta var i fäboden i 56 somrar. Hon blev 103 år. När hon var 93 år så gick hon vägen upp till Baggvallarna. Den ursprungliga vägen som gick från banvaktsstugan i Andersfors är sedan länge borta.

Sven-Åke och jag med våra fäder 1955-07-03
Torpinventerarna i Baggvallarna 2017

2017 besökte vi baggvallarna. Sven-Åke bjöd på kaffe från sin fina kaffekokare.

Sven-Åke vid spisen
Högostas hus i Baggvallen
Högostas raserade hus efter vägen upp till vallen

Jag hittade en tidningsnotis i Dagens Nyheter 1989-10-07 som jag skrivit av:
”Minnenas kor
Fäbodkullorna i Dalarna har inte längre några kor att valla i villande skogen. Men de träffas och minns. Som i hembygdsgården i  Dala-Järna häromdagen. Bukullträffen kallas mötet, arrangör Järna Hembygdsförening.
96-åriga Kvarnpell Greta Kristiansson från Utsälje i Dala-Järna var äldsta fäbodkulla på träffen. I 56 år somrar, 1908-1964, vallade hon kor i Mjölbergsåsen, tre mil från Dala-Järna.
Kvarnpell Greta var blott åtta år när hon ensam gick de tre skogsmilen till Mjölbergsåsen. Då utan kor, men med välsignelser från anhöriga om att tremilavandlingen skulle gå bra för den lilla kullan.
Som 15-åring började Kvarnpell Greta att valla kor, bl a prästens kreatur, i Mjölbergsåsen.
Upp tidigt på morgonen och stilla korna med lite föda och så rigga om till passande kläder och så ut i skogen med korna, som skulle får det bästa betet och samtidigt värnas mot björn och varg.
Så var Kvarnpell Gretas fäbodliv alla dessa somrar. Men sedan åtskilliga år är fäfodkullorna borta ur Dalabilden, och därför låter det extra vemodigt när riksspelmannen Pelle Jakobsson någon gång på Fryksås fäbodar blåser i kohornet
Vemodstonen rullar över de övergivna fäbodarna och blandar sig med motorvrålet från turistbussarna, som numera ensamma frekventerar kornas gator i Hemfäbod och Långfäbod.
MATTS DAHLSTRÖM”

Till föregående sida

Total Page Visits: 1409 - Today Page Visits: 1