Om

Om mig och några fler

Mitt namn är Siv Norling och är född 1951. Jag växte upp på stationen i byn Vakern där min mamma jobbade tills den lades ner 1962.

Idag bor jag i Säffle. Jag har under många år samlat in uppgifter om byn Vakern av och till. Nu har jag äntligen uppdaterat min sida och jag hoppas du som hittat hit igen upptäcker nya saker. Jag har haft mycket stor hjälp av nedan nämnda personer och jag sänder dem ett stort TACK.

I samband med sjösänkningsärendet så försökte vi få fram material om att detta var en kulturbygd som man skulle värna om. På internet finns det ett stort antal personer som har tåg, järnvägar, banvaktsstugor etc som sitt stora intresse. Det är många som tramapat dressin förbi Vakern under årens lopp. Från början gjorde jag ett häfte om järnvägens historia och stationerna Sågen -Vakern – Tretjärn. Med tiden har dock detta utvecklats och håller nu på med en bok om ”Järnvägsminnen 22, Bandel 131” som gick mellan Persberg och Mora.  Har tillåtelse att använda foton och uppgifter från dessa personer som generöst delat med sig. Bl a Anders Berglund, Bengt Hjärpe, Henry Jugas, Jöran Johansson, Erik Sjöholm, Fredrik Tysk, Miriam Klein

Första underlaget till byhistorien har Fredrik Grensman bidragit med. Det är även hans svart/vita foton som han tagit  under 1986 som ligger som grund. Han bodde en tid i Vakerskogen. Han har i första hand fått uppgifterna från Anna och Artur Persson 1986. En del har även kollats mot Elsie och Holger Olsson.

Kompletteringar och berättelser har gjorts av Arne Stefansson som var född och uppvuxen i Vakern och som skrivit följande:

En del av mitt minne har försvunnit men det som finnes kvar från slutet av 1920-talet och på 1930-talet vill jag lämna till eftervärlden.
Jag reserverar mig för eventuella fel.
Minnesanteckningarna är gjorda av en Vakerbo som föddes 1924 men lämnade Vakern som bostadsort 1940.
Brunskog 1 jan 2002
Arne Steffansson

En egen flik har även Henry Jugas fått. Han har bistått med en mängd bilder som är fantastiska, eller hur?
Många namn till bl a skolkorten har Nisse Olsson bistått med. Jätteroligt att han identifierade så många.

Har du uppgifter eller information som du vill delge mig är du välkommen att skriva till mig. Använd fliken Gästbok – Feedback.